Birecik'te merkezi ezan sistemi kaldırıldı

Birecik ilçe Müftüsü Mekki Solmaz, ilçedeki camilerde merkezi sistemle ezan okuma işlemine son verdiklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2012 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birecik'te yaklaşık 10 yıl önce ilk olarak merkezi vaaz sistemi daha sonra da merkezi ezan sistemine geçildiğini söyleyen Müftü Solmaz, "Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürürlüğe konulan 2012-2016 stratejik plan çerçevesinde merkezi sistemin yavaş yavaş kaldırılması hedeflenmiştir. Biz de ilçe olarak 3-4 yıldır din görevlilerimizi bu meyanda yetiştirdik." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı din görevlilerinin bir kısmını yüz yüze vaaz verme eğitimine tabi tuttuğunu belirten Solmaz, "2013 yılında da bu eğitimler devam edecektir. Bu eğitimler sonrasında Birecik'te de artık vaaz edebilecek ve güzel ezan okuyacak kapasitede görevlilerimiz var. Dolayısıyla artık Birecik'te merkezi sisteme çok ihtiyaç olmadığına kanaat getirdik ve 17 Eylül itibariyle merkezi ezan sistemini tümden kestik. Merkezi vaaz ise isteyen görevlilerimiz Cuma günleri kendi vaazlarını kendileri verebileceklerdir. " şeklinde konuştu.

Yeni uygulamayla artık ezanların merkezi sistemden okunmayacağını kaydeden Solmaz, her cami görevlisinin ezanı 5 vakit camisinde okuyacağını ve isterse vaaz vereceğini, her camide ezanın okunmasının vatandaşlar tarafından da yoğun bir şekilde istendiğini ifade etti. Solmaz, "Merkezi sistem ezan ve vaaz uygulaması, din görevlilerimizi tembelliğe sevk ediyordu. Her camide ezan okunmadığı için cemaat yok diye kapalı duruyordu. Bunu önlemek ve din görevlilerimizin camilerinde bulunmasını sağlamak için yerinde bir uygulama olacaktır." dedi.

Yeni uygulamanın din görevlilerinin kendilerini yetiştirmelerinin cami cemaatine büyük katkı sağlayacağının altını çizen Müftü Solmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Din görevlilerimiz arzu ederlerse her Cuma kendileri vaaz edeceği için ön hazırlık yapacak. Hazırlık sırasında bilgileri güncellenmiş, hatta yeni bilgiler öğrenmiş olacak, kültürleri artacak. Cami cemaati ise canlı olarak vaaz dinlemenin keyfini çıkaracak. Vatandaşlarımızdan çok da talep vardı. Güzel sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Yeni sistemin ilçemize hayırlı olmasını temenni ederim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber